Voor velen van jullie zal het als een verrassing komen, maar bepaalde paddenstoelen kunnen ook prima in zoete gerechten gebruikt worden. Zo gaat de smaak van eekhoorntjesbrood perfect samen met romige nagerechten mét of zonder eigeel. Denk hierbij aan sabayon, roomijs of natuurlijk crème brûlée. In al deze gerechten kun je ook gedroogde morieljes gebruiken voor een verfijnde nootachtige / pistache-achtige smaak. Nadeel is alleen dat deze paddenstoelen een stuk duurder zijn!
Ingrediënten
Benodigdheden voor vier personen
Verse room (minimaal 35%, liefst 40% vet (sligro!))
Eigeel
Fijne kristalsuiker
Gedroogd eekhoorntjesbrood
Hoeveelheid
550 ml
5-6 stuks (afhankelijk van de grootte van het ei)
80 gram + wat extra om te branden
10 gram
Het recept
- Laat het eekhoorntjesbrood 24-48 uur in de koelkast trekken in room. Passeer hierna de room door een fijne zeef en bedank de stukken paddenstoel voor hun dienst voordat je ze weggooit. Knijp ze eventueel nog even uit boven de zeef
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Scheid de eieren. Je kan de eiwitten apart houden om bijvoorbeeld later meringues mee te maken
- Verwarm de room in een pannetje maar laat hem niet koken
- Meng de suiker met de dooiers. Roer dit mengsel goed door, maar niet te wild. Probeer zo min mogelijk luchtbellen te laten ontstaan. Roer hierom liever met een lepel of pannenlikker dan een garde, totdat de suiker zo goed mogelijk is opgelost in het eigeel
- Giet een klein deel van de warme room door een zeef bij het eigeel/suiker mengsel. Roer ondertussen goed door, zodat het eigeel niet stolt door de warme room
- Giet vervolgens al roerend de rest van de room door een zeef bij het eigeel. Waarom door een zeef? Dan zeef je eventuele luchtbellen en velletjes van de room uit het mengsel
- Verdeel het eigeel-suiker-room-mengsel over vier tot vijf crème brûlée bakjes. Deze moeten niet helemaal tot het randje vol zitten, hou ongeveer 3/4 aan
- Plaats een bakplaat in het midden van de oven. Verdeel de bakjes hierover en giet vervolgens kokend water in de bakplaat, zodat de schaaltjes volledig omgeven zijn door water. Het waterniveau buiten de schaaltjes dient even hoog te zijn als het niveau van de crème in de schaaltjes
- Check na 25 minuten of de inhoud van de schaaltjes nog erg vloeibaar oogt als je ze voorzichtig beweegt. Laat ze in dat geval nog 5-10 minuten langer in de oven staan. Het is per oven verschillend hoe lang dit duurt; de crèmes op het juiste moment uit de oven halen is misschien wel de moeilijkste stap van dit gerecht. Tip: zoek een op youtube!
- Laat de crèmes afkoelen en zet ze minimaal 4 uur koud weg. Haal ze vlak voor het opdienen uit de koelkast
- Strooi een dun laagje suiker op de puddinkjes en brand deze met een brander tot een knapperige korst. Je kan dit ook onder de gril doen in de oven, maar dan wordt de rest van het schaaltje ook warm. En het contrast tussen de warme suikerlaag en de koude crème is nou net wat dit gerecht zo lekker maakt. Eet smakelijk!