De paddenstoelenkwekerij

Iets meer dan een jaar geleden ben ik begonnen met zelf thuis paddenstoelen te kweken. Deze hobby werd al snel mijn werk en vormt nu een van de pijlers van Peters Paddenstoelen! In dit artikel geef ik je een korte rondleiding door mijn lab en kwekerij. Deze bevinden zich nu nog in mijn garage en achtertuin, maar ik ben hard op zoek naar een geschikte locatie om uit te breiden.

Het lab

Het paddenstoelenlab vormt de basis van mijn kwekerij. Hier gebeuren een boel spannende dingen. Laat me je voordat we verder gaan met de rondleiding op reis meenemen door het leven van een paddenstoel.

Een zwam of paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel, zoals bramen de vruchten zijn van de bramenstruik. Bij paddenstoelen noemen we die “struik” het mycelium. Het mycelium kan niet uit zonlicht en water zijn eten maken, in tegenstelling tot planten. Het moet net als wij mensen op zoek naar eten. Een groot verschil is dat mensen en andere dieren het eten in zich stoppen om te verteren, terwijl een paddenstoel op en in zijn eten groeit! En belangrijk: mycelium kan je zelf kweken. Hoe ik dat doe leg ik je uit in een ander artikel, anders wordt het nu te uitgebreid. Wat in ieder geval belangrijk is om te onthouden, is dat je alleen het mycelium van een bepaalde soort (bijvoorbeeld oesterzwam of pruikzwam) wil opkweken en niet allerlei schimmels die hier in de lucht om ons heen zweven.

In mijn paddenstoelenlab kan ik hierom steriel werken. Dit houdt in dat je zó schoon werkt, dat de kans op besmetting door ongewenste microscopische levensvormen als bacteriën en schimmels zo goed als nul wordt. Dit krijg ik voor elkaar door achter een groot hepafilter te werken dat alle ongewenste kleine beestjes wegfiltert. Het is op mijn werkplek zo schoon dat je er zou kunnen opereren! Hiernaast zie je een foto van mijn zelfgebouwde installatie. Achter mijn flow hood kweek ik de eerste levensfase van de schimmel op. Deze doe ik hierna in gepasteuriseerde zakken substraat (paddenstoelen-eten).

Boven: een zelfbouw flow hood, bestaande een industriële ventilator, een houten kast en een groot hepafilter

Rechts: stoomvat waarin ik zakken substraat kan pasteuriseren (ook zelfbouw)

Als deze fase voltooid is, is het tijd dat de kleine paddenstoeltjes groot worden. Net als mensenkinderen zijn ze alleen best wel ingewikkeld en moet het allemaal op hun manier. Vandaar dat ik ze tot wasdom laat komen in een speciaal daarvoor ontworpen ruimte, de kweektent. In deze tent worden de omstandigheden van de herfst zo goed mogelijk nagebootst. Het is met name van belang dat het vochtig genoeg is, hierom houdt een zelfgebouwde installatie de luchtvochtigheid op 90%. En lekker dat ze daarop gaan!

Wanneer de paddenstoelen volgroeid zijn, kunnen ze geoogst worden. De duur van deze hele levenscyclus is afhankelijk van de soort die je kweekt, maar gemiddeld duurt het anderhalve maand tot je een paddenstoel kan oogsten. Op dit moment kweek ik pruikzwammen en oesterzwammen, maar een heleboel nieuwe soorten zijn op komst! Van maitake tot blauwplaatstropharia, als het een paddenstoel is kan je hem bij me vinden. Behalve gewone champignons, want die kunnen grootschalige kwekers veel beter kweken dan dat ik ze kan.

Tot slot: Stuur me gerust een berichtje als je eens langs wilt komen op de kwekerij om al dit moois met eigen ogen te zien!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven