Dit najaar slaan Peters Paddenstoelen en restaurant Neder de handen ineen voor een toffe samenwerking. Wanneer je namelijk een wildplukwandeling bij me boekt, krijg je dit najaar een extra paddenstoelengerecht bij een volledig menu in het restaurant! Dit kunnen wilde of door mij gekweekte paddenstoelen zijn. Chef Brian Luikel zorgt er vervolgens voor dat ze op een fantastische manier worden bereid.
In 2022 opende Neder zijn deuren en vanaf het begin ben ik betrokken geweest bij het restaurant. Wekelijks ging ik de bossen en velden in om wildpluk te verzorgen. Neder werkt namelijk uitsluitend met producten uit Nederland, vandaar de naam. Een toffe maar ook moeilijke opgave: specerijen als kruidnagel komen namelijk niet van nature voor in ons koude landje. Inheemse planten als geel nagelkruid boden de oplossing en inmiddels heeft Neder een score van 13/20 bij Gault Millau!
Naast dat ik er veel geleerd heb over de wereld van fine dining raakte ik bij Neder geïnspireerd door het ondernemerschap. Brian begon in Alkmaar, een toch – met alle respect – wat boersere stad dan bijvoorbeeld Haarlem, een culinair avontuur dat hem door velen werd afgeraden. Door zijn bevlogenheid en de kracht van het team dat hij verzameld heeft is het evenwel een succes geworden. Zo zag ik dat een eigen idee dat op het eerste gezicht een beetje vreemd lijkt kan worden omgezet in iets concreets door liefde en passie.
Ondertussen lever ik nog regelmatig paddenstoelen aan het restaurant ook al ben ik er niet meer in vaste dienst. Des te bijzonder vind ik het daarom dat wij de deelnemers aan de wildplukwandeling dit mooie extra’tje kunnen bieden! Als je mee gaat wandelen, hoor je hoe je de actie kunt verzilveren. Zie ik je dit najaar in het bos?
